
VMware Project Monterey ve SmartNIC Mimarisine Genel Bakış
VMworld 2019 ile duyurulan Project Pacific (vSphere with Kubernetes) mimarisi tekrardan tasarlanarak Project Monterey olarak VMworld 2020'de duyuruldu.
VMware Cloud Foundation (VCF) 4.0 ile bir çok yeni uygulama entegre bir şekilde çalışmakta farklı altyapı gereksinimleri ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla Next-Generation uygulamalar geleneksel altyapılarının Next-Generation Infrastructure evrilmesine neden olmaktadır.
Modern uygulamalar gitgide daha fazla CPU kaynağı kullanmakta ve bu gereksinimlerden dolayı üreticiler CPU üzerindeki yükleri azaltan FPGA gibi donanım hızlandırıcıları geliştirmişlerdir. (Bkz. TCP offload engine)
İşte tam burada VMware; NVIDIA,ARM (Mellanox SmartNIC) ve VCF güçlerini birleştirerek Project Monterey projesini ortaya çıkartıyor ve VCF mimarisi tekrardan yaratılıyor.
VMware NVIDIA haricinde birçok firma ile entegrasyon çalışmaları yapıyor. Fakat burada NVIDIA’nın bu işin içinden büyük bir pazar payı alacağı aşikar. NVIDIA, ARM ve Mellanox ile tam bir Voltran değil mi ;)

Peki Project Monterey’in temel odağı;
- Offloading network ile bant geniliği artırıp gecikmeleri düşürerek CPU ve uygulamarın performansını artırmak
- Bare Metal sistemler dahil bütünleşik bir Lifecycle Management
- Offloading network security ile uygulama performansından ödün vermeden uygulama güvenliği ve persormansının artışı
SmartNIC nedir;
Genel olarak SmartNIC üzerinde genel amaçlı bir CPU ile sanallaştırlmış cihaz işlevlerine sahip olan bir Network Interface Card’tır.
SmartNIC genel amaçlı CPU ile performansı artırarak isteğe bağlı kod ve uygulamaları NIC üzerinden çalıştrabilmenize olanak tanır. SmartNIC üzerindeki CPU sunucunun CPU’undan bağımsız olarak yönetilebilir ve kontrol edilebilir. PCI veri yolu üzerinden temel OS ve Application’lar için gerçek donanımları gibi çalışabilen sanal aygıtlara sahiptir. Bu nedenle software-driven donanım esnekliği sağlar.

VCF mimarisinin evrimi;
- ESXi on SmartNIC ile artık NIC üzerinden çalışan ESXi’a sahibiz. (Son zamanlarda Raspberry Pi üzerinden ESXi çalıştırma akımı buradan geliyor.)
- Artık bir fiziksel sunucu üzerinde iki farklı ESXi’mız var. Bunlardan biri ana x86 CPU’muz üzerinde çalışıyor diğeri ise ARM olan SmartNIC üzerinde çalışıyor. Bu iki ESXi ayrı olarak ya da bütünleşik olarak yönetilebiliyor olacak.
- Storage ve Network servisleri SmartNIC üzerinde çalışıyor olacak bu sayede x86 CPU üzerindeki yük oldukça azalacak.
- Host yönetiminde artık SmartNIC ESXi, x86 ESXi’yı yönetiyor olacak.
- Sanallaştırma katmanı ile uygulamalar güçlü bir güvenlik katmanı ile ayrılarak yalıtılmş olacak. Bu sayede x86 ESXi tehlikede olsa bile SmartNIC ESXi güvenliği sağlayabiliyor olacak.
- Bare Metal desteği ile SmartNIC ESXi diğer x86 işletim sistemlerini yönetebiliyor olacak ve VCF ile depolama ve ağ hizmetlerinin tamamını SmartNIC aracılığı ile uzatabiliyor olacak.

NVIDIA BLUEFIELD-2 DPU (SmartNIC)
